The Camerados in vogelvlucht

Geschiedenis vertelt altijd iets over de toekomst.

1975

Mobirise Website Builder

Het voetbalvuurtje

Het verhaal van The Camerados neemt zijn aanvang midden de jaren zeventig. Café De Brakke, net over de Nederlandse grens, was in die tijd “the place to be” voor vele inwoners van Sint-Margriete. Wekelijks zorgden waard Adolf Van Den Bossche en zijn zoon Remi er voor dat men er kon kaarten, sparen en biljarten bij een lekkere pint en een gezellige babbel. De jeugd wist de gezelligheid van dit landelijk grenscafé naar waarde te schatten en maakte er op zaterdagavond hun pleisterplaats van. Tussen al dat jonge geweld zat ook behoorlijk sportief gezelschap en tussen pot en pint werd er geopperd dat Sint-Margriete ook best wat voetbal kon gebruiken.
In de zomer van 1975 sloeg de microbe een eerste maal toe. Remi Van Den Bossche kwam aandraven met een uitnodiging om op Commerkermis een wedstrijd te spelen tegen de wijkbewoners
van de Commer. Iedere bewoner van Sint-Margriete met een voetbalhart, trok die dag mee naar wat de eerste wedstrijd van de mannen van de Brakke werd, gespeeld tussen de koeienvlaaien op een weide die dringend gemaaid moest worden. Geen mens die zich vandaag nog herinnert wat de uitslag was, maar één ding was zeker: het voetbalvuurtje brandde. En… het zou blijven branden.

1976

Mobirise Website Builder

Het ontstaan van The Camerados

Tijdens de zomer van 1976 kwam Remi met het voorstel om een echte caféploeg op te richten en hij vond in Rudy Pollé een geschikte bondgenoot. Met hun beiden hielden ze troepenschouw onder de kerktoren van Heilige Margaretha en vonden warempel voldoende kandidaten om in Sint-Margriete met een caféploeg van start te gaan.
Het eerste obstakel was het vinden van een passende naam voor de nieuwbakken ploeg: De Beerkens… De Doordrammers... Hillaire Haemers, nuchter denkend, vond dat alles maar niets en stelde voor om de ploeg te noemen naar de groep vrienden waaruit hij bestond. The Camerados waren geboren en de naam werden meteen boven de doop(bier)vont gehouden. Volledig in de lijn met dit gedachtegoed, is ook vandaag, na meer dan 30 jaar, de vriendschap tussen de leden de eerste doelstelling van de club. 
Het eerste bestuur werd gekozen en bestond uit Rudy Pollé als voorzitter, Dirk Spillebeen als ondervoorzitter, Laurette De Bakker als secretaris, Noël De Wilde als ploegverantwoordelijke, en verder de leden Carlos Goossens (die instond voor de eerste uitrusting), Eric Mollet en Remi Van Den Bossche. Grenscafé De Brakke zou dienst doen als uitvalsbasis en clublokaal. Achter de kerk van Sint-Margriete lag een verzameling moestuintjes op grond van de Kerkfabriek. In samenspraak met de Kerkelijke Macht mocht en kon Adolf Van Den Bossche aan de slag om dit hoekje om te toveren tot een gezellig voetbalterreintje. Met zijn zeer kleine afmetingen, in de schaduw van de monumentale kerk en vastgeplakt aan de gevel van de lagere school, was spelen op het veld van The Camerados voor veel tegenstanders een nachtmerrie. Omkleden en wassen werd door beide ploegen gedaan in het clublokaal De Brakke enkele honderden meter verder. 
De eerste jaren werd er enkel vriendschappelijk gespeeld. Verre verplaatsingen schrikten de club niet af. Van bij de Cercle Boys in Brugge tot in Rijkevorsel werd er gevoetbald, dankbaar gebruik makend van het busje van de voorzitter. Memorabel uit deze periode zijn de vele zomertornooien, zoals op het terrein van De Sjotters, die met veel bier en leute gepaard gingen. Veelal wonnen “The Camerados” de beker van de fair-play, al beweerden sommigen dat dit enkel en alleen kwam omdat The
Camerados altijd met verve de strijd als "grootste teerders" wonnen.

1978

Terrein

Kantine met kleedkamers

In 1978 richtten The Camerados hun eerste eigen tornooi in. Sindsdien vindt dit tornooi elk jaar plaats tijdens het Pinksterweekend. Ondertussen was de groep gevoelig in aantal toegenomen en had men op het terrein een kantine en kleedkamers gebouwd. De club voelde zich voldoende gewapend om zijn debuut te maken in een vaste competitie. In 1979 werd aangesloten bij de Meetjeslandse Vrijetijds Voetballers (M.V.V.). Met de overstap naar competitievoetbal kwam ook het afscheid van één van de mannen van het allereerste uur en de auteur van de clubnaam. Op 55 jarige leeftijd besloot Hillaire Haemers de voetbalschoenen aan de haak te hangen.
Na drie jaar M.V.V. besloot het bestuur het iets groter te zien en over te stappen naar het meer ambitieuzere Voetbal Verbond Groot-Gent. In 1987 werd, na rijp beraad en om praktische redenen, evenwel besloten om terug te keren naar het L.V.V.M. (Liefhebbers Voetbal Verbond Meetjesland), het vroegere M.V.V.

1990

Mobirise Website Builder

Ontstaan B-ploeg

De club groeide stilaan verder en een groter stuk grond achter de kerk kwam ter beschikking van de club. Het kleine terreintje werd omgevormd tot een groot, prachtig voetbalveld. De spelersgroep was
intussen zo sterk aangegroeid dat het moeilijk werd om iedereen nog wekelijks een speelkans te geven. In 1990 werd een tweede ploeg in het leven geroepen. Deze B-ploeg, die volledig in de traditie van de eerste Camerados-jaren, uitsluitend vriendschappelijk speelt, biedt plaats aan de iets oudere spelers en aan spelers voor wie zaterdagvoetbal niet mogelijk is.

1998

Mobirise Website Builder

Eerste bekerwinst

De A-ploeg boekte intussen meerdere sportieve successen op tornooien en in de eigen competitie. In 1998 wisten The Camerados voor de eerste maal de beker van het L.V.V.M. te veroveren. Een mijlpaal in de geschiedenis van de club, die met veel geestrijk vocht werd gevierd. In 2001 was het hek helemaal van de dam. The Camerados vierden hun 25 jarig bestaan en zetten deze blijde gebeurtenis extra in de verf door voor het eerst kampioen te worden bij het L.V.V.M. Nog twee titels binnen dit verbond zouden volgen. 

2006

Mobirise Website Builder

Nieuwe voorzitter

Sedert hun ontstaan kleuren The Camerados samen met de Feestcommissie de jaarlijkse dorpskermis. Deze feestelijke gebeurtenis is voor het sociale leven in Sint-Margriete nog altijd een hoogtepunt. Tijdens de kermis van 2006 gaf Rudy Pollé, na dertig jaar voorzitterschap, de fakkel door aan Marnix Van Acker. Rudy blijft tot op vandaag als erevoorzitter van onschatbare waarde voor zijn sportief geesteskind “The Camerados”. 

2007

FC The Camerados

Amateursport vzw

Na jaren trouwe dienst binnen het L.V.V.M. gaat de A-ploeg van The Camerados in september 2007 een nieuwe uitdaging aan bij Amateursport vzw, het amateurvoetbalverbond voor Noord & West Vlaanderen. Op de dag van vandaag is deze A-ploeg, gestart in de 4de afdeling, bijzonder succesvol in de 2de afdeling. 

2022-2023

Mobirise Website Builder

Debuut in eerste afdeling

Halfweg seizoen 2021-2022 werd het duidelijk, er moesten en zouden meerdere ploegen de overstap maken naar de eerste afdeling. Ondanks dat we de voorbij jaren doelbewust de overstap vermeden, zouden we het eerst volgende seizoen moeten aantreden in de hoogste afdeling. Als officieuze kampioen hadden we dan ook niks te vrezen voor de komende uitdaging. 

Het seizoen 2022-2023 startte dan ook sportief zeer goed. Als nieuwkomer in eerste afdeling eindigden we 3de in het eindklassement. Klus geklaard, op naar volgend seizoen! 

Dat het pad van The Camerados gedurende deze veertig jaar niet steeds over rozen liep kan iedereen
wel begrijpen. Wat voor elk van ons, moeilijker te vatten valt, is dat we in het verleden al te vaak en
veel te vroeg, definitief afscheid hebben moeten nemen van kameraden die uit het juiste hout
gesneden waren. Ze staan voor eeuwig en altijd in onze harten gegrift en hebben bijgedragen tot wat
“The Camerados” vandaag de dag zijn…

The Camerados zijn vastbesloten de weg, die veertig jaar geleden werd ingeslagen, verder te zetten
en de club te blijven uitbouwen. Eenieder bij wie een sportief hart klopt en die iets voor deze club voelt
is bij ons dan ook van harte welkom.

Over ons

The Camerados werd in 1976 opgericht en is tot op de dag van vandaag een familiale voetbalploeg.

Sociale media
Ons terrein

    Voetbalveld 'achter de kerk'

    Kerkplein 7 - 9980 Sint-Margriete

Onze ploegen
  • A-ploeg
  • B-ploeg
  • Zaalvoetbalploeg